Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.11.2012 16:16 - Как шльокавицата убива българския език?
Автор: antimason89 Категория: Други   
Прочетен: 2431 Коментари: 0 Гласове:
3



Във време на новите технологии, каквото е днес, писането на кирилица в Интернет пространството и СМС-те е рядкост. Много българи, предимно тинейджъри, предпочитат да пишат на развален български език, написан с латински букви или по-просто казано, на шльокавица.
image
В тази статия ще се опитам да разгледам недостатъците на използването на шльокавица при писане и по-конкретно - защо тя убива родния език.

Но защо писането на латиница е толкова разпространено? Защо ние, българите, не пишем на родния си език?

Според мен едната причина е, че в Интернет пространството основен език е английският и това го е наложило като първи език за писане на много хора. Всички(почти) уеб сайтове се изписват на латиница, всички компютърни термини са от английски.

Друга причина за налагането на шльокавицата е, че преди години много малко мобилни телефони не са имали опция за писане на кирилица.

Използването на латиница толкова се е наложило, че понякога хората дори ми се чудят, когато пиша на родния си език. Един приятел ме попита веднъж защо не пиша на латиница, било му много странно...

Като говорим за шльокавица, няма как да не споменем най-честите заместители на българските букви:
ж - j, zh
й - j, i, y
у- u, y
x - h, x
ц - c, ts, tz, z
ч - 4, ch
ш - 6, sh
щ - 6t, sht
ъ - y, u, a, 1
ь - i, y
ю - iu, ju, yu, u
я - q, ia, ya, ja

Ето според мен защо шльокавицата убива българския език:
image Първата причина е, че НЕписането на кирилица само по себе си убива родния език, защото пишещият привиква към използването на чужди букви и оставя на заден план родния език. Как щльокавицата няма да убива българския език, щом писането на нея означава Неписане на кирилица?

image Написан на латиница текст не спазва никакви граматически, правописни и пунктуационни правила. Изреченията започват с малка буква, никъде няма запетаи, точки, да не говорим за правилно членуване...

image Изреченията и изразите, използвани в чатове и при постове Интернет, са възможно по-кратки, използват се съкращения. Това е една от причините, поради която много млади хора нямат способността да се изказват и се объркват при дълги изречения.

image Написаният на шльокавица текст много често е трудно разбираем. Разчитането на български думи, написани на латиница, в които на всичкото отгоре има и по някоя цифра, може да се окаже изпитание. Освен това всеки има свой начин на "превеждане" и това също води до объркване.

Шльокавицата е много разпространен начин на писане сред младите, който обаче убива родния език, защото ограничава използването на кирилица, не спазва никакви езикови правила, намаля способността за изразяване и понякога е трудно разбираема.

Нека всички пишем на родния си език и да не се американизираме, защото сме българи и трябва да се гордеем със своята азбука и писменост! Пишете на кирилица!
image




Гласувай:
3


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: antimason89
Категория: История
Прочетен: 329624
Постинги: 266
Коментари: 209
Гласове: 262
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930