Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.03.2016 09:44 - Варварската хирургия през XIX век Случаи на експлодиращи зъби
Автор: zahariada Категория: Други   
Прочетен: 1853 Коментари: 1 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Случаи на експлодиращи зъби остават необяснени и до днес   image   Стоматологията е изминала дълъг път, но някои състояния остават неразгадани и до днес. Wellcome Library, London image

http://www.zahariada.com/
През XIX век зъболекар в Пенсилвания (САЩ) описал за пръв път странен реален случай, който повече прилича на ужасяващ кошмар.

Първият регистриран случай на експлодиращ зъб е от 1817 г., когато пастор от Спрингфилд се оплакал от непоносима болка, която никой не можел да обясни.

„В пристъпи на агония той тичаше насам-натам в отчаян опит да се разсее от болката; по едно време удряше главата си в земята като подивяло животно“, пише неговият зъболекар У. Х. Аткинсън.

Най-интересното в случая е как точно пасторът се е избавил от ужасяващата болка.

„В 9 часа на следващата сутрин той се разхождаше в делириум и изведнъж зъбът му се пръсна, издавайки звук като гърмеж от пистолет. Това мигновено успокои болката му“, написал Аткинсън.

Тринадесет години по-късно случаят се повторил. Жена, живееща близо до Спрингфилд, също изпитала непоносима болка, която изчезнала веднага след като зъбът и експлодирал.

За същото явление е съобщено и през 1871 г. от стоматолога Дж. Хиблер, който лекувал млада жена, чийто зъб също се пръснал и то толкова силно, че жената паднала назад и дори оглушала за няколко дни.

Едно от възможните обяснение на това невероятно явление е свързано с това, че разлагането във вътрешната част на зъба може да предизвика натрупване на газове, които в крайна сметка експлодират, но Хю Девлин (Hugh Devlin), който е професор по възстановителна стоматология в Манчестърския стоматологичен университет, се съмнява, че това е истинското обяснение.

„Крайно невероятно е газовете, които се натрупват в зъба, да го накарат да експлодира – зъбите са доста здрави“, обяснява професорът.

Другата по-застъпена теория е, че комбинация от два различни метала, използвани при пломбиране, потенциално може да предизвика спонтанен електролизен ефект и натрупване на водород в зъба. Основният проблем с тази теория е, че няма никакви сведения пациентите да са имали пломби.

Изглежда, този феномен остава също толкова мистериозен, колкото е бил и преди 200 години.

BBC


Варварската хирургия през XIX век
    image   Първите два етапа от ампутиране на ръка. Richard Barnett / The Wellcome Trust image

Медицинската упойка не е съществувала до средата на XIX век. Отрязани пръсти, сцепени на две бузи, скалпели, пробиващи очни ябълки – това са само част от жестоките медицински операции, описани в новата книга за история на медицината „Критични интервенции“ (Crucial Interventions).

image

Операция на око. Richard Barnett / The Wellcome Trust

Илюстрациите, предоставени от архивите на здравната фондация Welcome Trust, ни позволяват да разберем колко болка са очаквали да изпитат пациентите, имайки предвид липсата на упойка преди операция.

image

Отстраняване на долната челюст. Richard Barnett / The Wellcome Trust

Очните операции са извършвани с помощта на множество деликатни и остри инструменти, казва специалистът по история на медицината Ричард Барнет (Richard Barnett), който е автор на книгата. На някои илюстрации се вижда, че за да разберат как изглежда костната структура, лекарите от XIX век отлепвали огромни парчета от кожата на пациента.

image

Отстраняване на туморно образувание зад ухо. Richard Barnett / The Wellcome Trust

Но все пак напредък имало. През 1750 г. специалистът по анатомия Джон Хънтър (John Hunter) нарича хирургичните операции „унизителен спектакъл на безсилието на науката“ и само около сто години по-късно вече е била измислена упойката. Преди това туморите просто били изрязвани, а пациентът трябвало да изтърпи цялата болка.

image

Операция на език. Richard Barnett / The Wellcome Trust

Все пак операциите си останали доста варварски. Тумор на езика бил премахван по подобен начин, като след това езикът просто бил зашиван. Такава интервенция представлява сериозна предпоставка за смъртоносни инфекции.

Ако пръстите на даден пациент били счупени прекалено лошо и било невъзможно да заздравеят, те просто били отрязвани като раната отново само била зашивана. Цели ръце също били ампутирани по подобен начин.

image

Ампутиране на пръсти. Richard Barnett / The Wellcome Trust

Ричард Барнет е преподавател по история на науките, медицина и еволюционна теория в Кеймбриджския университет и Университетския колеж в Лондон.

Independent




Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
1. romanticgirl25 - Ужасни снимки
06.11.2019 04:12
Не пишете блог преди да знаете как се прави. В началото на темата се пише 18+. Ужасно е.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39740813
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031