Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.07.2018 00:43 - Най-скъпата книга в света е общото между Леонардо да Винчи и Бил Гейтс
Автор: krassibg1 Категория: Други   
Прочетен: 1437 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 18.07.2018 00:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
    image


            image Някак си, съвсем неизбежно е един универсален Гений от епохата на Ренесанса , сред най-големите в историята на човечеството,  да не е свързан с един скромен съосновател на една корпорация по наше време, общопризнат работохолик, занимаващ се с по-смислено разпределение на авоарите си, както и с благотворителност.

               През целият си творчески живот, да Винчи води записки за периодите от разнообразните си теоретически и експериментални разработки, по строителна механика и хидротехнически проекти, конструкторски замисли в областта на авиацията и военната техника, като изобретател, архитект и инженер; за астрономически и анатомически изследвания, и живопис, като скулптор и художник.

              Трактатът за ,,Водата, Земята и небесните тела" е писал в продължение на няколко години (от 1506 до 1510г.) през престоя си в Милано, и Леонардо ни представя, чрез разсъжденията си отговори на въпросите за различни явления, за това как се движи водата в реките, откъде се получават вкаменелостите, от какво се състоят минералите и т.н.; защо Луната не излъчва светлина и не ни огрява така ярко, както Слънцето; каква е ролята на въздуха при човека и природата, и всичко е обрисувано и изразено с голямо количество математически пресмятания, диаграми, рисунки и пояснения, обяснявайки ни, че светът е единен жив организъм, въздухът е душата на планетата, повърхността на Земята - нейното тяло, а водата – кръвта, като бележките си ги е описал върху 18 пергаментови листа, изписани от двете страни , образуващи 72 страници, с неговия собствен „огледален" шрифт, който може да бъде прочетен само с помощта на огледало.

          След смъртта на Леонардо да Винчи през 1519г. съдбата на ръкописа се променя и се наследява от Франческо Мелци (негов ученик), а след това отива при студента на Микеланджело Джовани дела Порта, а от там при римския художник Джузепе Геци. През 1717 ръкописът е купен от Томас Кук, първи граф на Лестър ( за което е наречен „Лестърският кодекс” Codex Leicester) и го съхранявал дълги години.

           През 1980 година трактатът бил откупен от наследниците на граф Лестър от нефтения магнат и колекционер, ценител на изкуството, Арманд Хамър за 5,1 милиона $. За кратко време в негова чест го нарекли „Codex Hammer”. Във времето повече от 400 години ръкописът се е повредил и Хамър наел специалиста д-р Карло Педрути, който посветил следващите седем години и до 1987г. за възстановяване на древния документ,за да го приведе в оригиналната му форма, както и да го преведе.

           Няколко години след смъртта на Арманд Хамър, трактатът на Леонардо да Винчи се е появил отново на изложението Christie на търг през 1994г. и е закупен от Бил Гейтс за … 30,8 милиона $. Гейтс незабавно сканира ръкописа и го превежда в електронна форма. Оттогава и текстът, и чертежите от ноутбука на Леонардо са достъпни за всеки интернет потребител. Рисунките, направени от великия художник да Винчи, Бил Гейтс ги превъплъщава в скрийнсейвъри и тапети, и устоява на благородното си начинание за благотворителност. Всяка година се прави изложба в големите музеи: Австралия, Франция, Япония Ирландия…


image

image

image

image

            През настоящата и през следващата година посветена на 500-та годишнина от смъртта на Леонардо да Винчи (2 май 1519), от октомври 2018г. до януари 2019 г. ще се  проведе изложение в галерията Уфици (Флоренция, Италия).


Какво е толкова ценно за тази книга?

Фактът е, че това е единственият ръкопис на Леонардо да Винчи, запазен до наши дни.


http://hontos.ru/iskusstvo/lesterskiy-kodeks-samaya-dorogaya-kniga-v-mire

http://antiques-consulting.com/hukopis-leonardo-da-vinchi-lesterskij-kodeks-s-oktyabrya-mozhno-budet-uvidet-vo-florentsii.html

 






Гласувай:
2



1. laval - Чудесен материал!
24.07.2018 19:35
И аз много харесвам старинните книги и имам няколко поста за такива в блога си.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: krassibg1
Категория: История
Прочетен: 21610
Постинги: 14
Коментари: 5
Гласове: 345
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031