Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.02.2015 10:49 - Числата - смисъл и символика! Хр- Енев
Автор: gmartines Категория: Хоби   
Прочетен: 3990 Коментари: 0 Гласове:
0



" Числата и геометричните фигури са азбуката на Божествения свят." Учителят СМИСЪЛ И СИМВОЛИКА НА ЧИСЛАТА

Аристотел е казал, че организацията на Вселената представлява симетрична съвкупност от числа и техните отношения.
Това намира израз във факта, че символните системи на почти всички традиционни науки, окултни и религиозни учения са свързани с числата. Последните, освен количествено изражение, са израз на скрити закони, даващи ключ към философски и общочовешки символи и понятия, чрез които се описват моделите на света и живота. Числата са основа за тълкуване и интерпретации както в западните, така и в източните метафизични и тълкувателни школи.
Древните от Египет, Индия, Япония, Китай са отдавали голямо значение не само на математическия, но и на символния израз на числата, влагайки в тях религиозен, философски и житейски смисъл.

В него заложили разбирането, че цифровите структури изграждат "стъпала на цивилизацията и управляват физическия и духовен свят на човека”.


Известно е, че животът оживява материята чрез ритмически движения и пулсации с израз в различните по вид цикли.
Числата са ключът към тази цикличност, проявяваща се в "организирано движение, което поражда живот, пространство и време".

Западният свят открива и развива учението за числата - Нумерологията, благодарение на Питагор и Аристотел, посветени в тази материя от египетските жреци. За последните се твърди, че са спасили се жители от легендарната Атлантида.
Нека припомним и това, че на Питагор дължим още Таблицата за умножение, Десетичната система, Теоремата за квадрата на хипотенузата, много от основните положения в астрономията, геометрията и модерните науки.
  Съвременната нумерология е достъпна наука, която чрез изследване на числата дава ясна представа за развитието през различни периоди от живота на човека или на определено общество. Това става чрез посочване на тенденциите и приоритетите, по отношение на събитията в рамките на нумерологичните цикли.   ЗНАЧЕНИЯ НА НЯКОИ ЧИСЛА
  Древните и средновековните митологични символи и писмени извори доказват факта, че в “старите култури числата и изчисленията са били сакрализирани* средства за ориентация и космизация на Вселената. С тяхна помощ всеки път, когато е било необходимо, се е репродуцирала структурата на Космоса и правилата за ориентиране на човека в него /3нциклопедия “Мифы Народов Мира”, т.2, стр. 631, Москва, 1988 г./. Според Ед. Тейлър, в санскритския език някои думи и * Сакрален – свещен, свят, от лат. sacer са понятия замествали определени числа. Така например: Земята и Луната означавали числото 1; Слънцето и Зодиака означавали 12; Двойните свойства и понятия символизирали числото 2 (очи, ръце, крака, добро/зло и пр.); думата мъдрец олицетворявала числото 7 и т.н.
  В истинността на казаното можем да се убедим от предложената кратка справка за символно-понятийното развитие на най-използваните числа.

1-/Едно/
1- Най-силното число, баща на числата и символ на щастието. Неговата митологична символизация е свързана с върховенството на Слънцето, с творческата мъжка сила, с бащинството и разума.
1- олицетворява Бога, уникалността, първопричината, фалоса, родителя, волята, щедростта и енергията. То означава цялост, единство, първоначалие, и лежи в основата на всички мъжки божества /напр. Зевс, Пан, Приап и пр./. В Астрологичната психология и Нумерологията числото 1 има отношение към Егото, волята и характера, към степените на социална приспособимост, към проявите на лидерски за-ложби и др.

2-/Две/

2- 
Двойката се отъждествява с митологичната символизация на двойствената монада Бог Отец – Бог Син, със Земята и Природата, с Материята и Женското начало в света. Числото 2 лежи в основата на всички древни женски божества. Свързва се със законите за Любовта, за Противоречията и Контрастите. Числото 2 се асоциира с алтернативни двойки и опозиции, като: ден/нощ, мъж/жена, ян/ин, любов/омраза, добро/зло, здраве/болест, живот/смърт и т.н.
  В Библията се казва, че ако един и същи сън се сънува два пъти подред той предсказва истината... В Астрологичната психология и Нумрологията 2 се свързва със заложбите интуиция, екстрасензорика, наличие на силно биополе, способност за “самозареждане” и т.н

3- /Три/

3- Число на завършения процес и динамичната цялост.
Символизира движението в житейския процес и изразява Космическото Триединство в: - Християнската Божествена Троица Бог Дух - Бог Отец - Бог Син; - Древноегипетското триединство БАЩА (Озирис) – Майка (Изида) – Син (Хор) - Индуисткото триединство БРАМА (Единство) – ВИШНУ (Пазител) – ШИВА (Унощожител) - Триадите на ниво макрокосмос/микрокосмос:
Небе-Земя-Ад; Минерално-Растително-Животинско царство; Семе-Кълн-Растение; Раждане-Живот-Смърт; Детство-Младост-Старост; Баща-Майка-Дете; Минало-Настояще-Бъдеще; Те-за-Антитеза-Синтез; Причина-Време-Ефект; Воля-Действие-Любов и др.; - Триади, адаптирани към физиологическия строеж на чо-века: * физически /земен/ план: стомашно-чревна област, ръ-це, китки, бедра; * астрален /между духовната и физическата сфера/ план: гръден кош, бели дробове, кожа, крака; * спиритуален /духовен/ план: глава, мозък, ръце, пръ-сти, стъпала на краката; - Индуистката Цветова Триада включва и обозначава: * Червен - земният цвят на ПървоОгъня, на движението и енергията; * Бял - цвят на Първичните Води, на поднебесния свят и универсалното Битие; * Черен - цветът на Изначалната Земя и подземния свят. - В митологичната символика и народните вярвания раз-познаваме: славянския Триглав Змей, древноиндийския Три-мурти, древногръцкия Тритон, тримата братя или трите сестри в приказките и т.н. - Троичния принцип в произведенията на изкуството с изражение в композициите триптих, трилогия и др.  
4-/Четворка/
  4- Разглежда се, като най-устойчивото материално число, включващо в себе си природата на основните елементи Огън, Вода, Земя, Въздух.
Приема се за символ на Първичната сила и Справедливостта. Олицетворява завършек на съзидателния процес след хаоса и начало на подчинеността на точно определени закони. В Астрологичната психология и Нумерологията се асоциира с качества, като твърдост, физическо здраве, природна красота, повишена сексуалност и др. Освен това:
- Според Аристотел основните причини за сътворението насвета са 4 – Бог, Материя, Форма и Резултат;
  - 4 са годишните сезони и посоките на света;
- 4 са ъглите и страните на квадрата; - 4 са елементите на фигурите, натоварени най-силно със символно-митологично значение – квадрат, кръст и мандала /свещен символ в будизма/; - 4-те елемента Земя, Въздух, Огън и Вода са съпоставими с 4 митологически персонажа; - 4 са земните олицетворения, залегнали в основата на зодиакалните знаци:
Човек –“Водолей”, Лъв – “Лъв”, Бик – “Телец”, Орел – “Скорпион”;
4 са реките на подземния свят: Стикс, Ахерон, Флгетон и Кокит; - 4 са Библейските Евангелия – на Матей, Йоан, Марк и Лука; - 4 са боите на картите за игра, произлизащи от Таро: “Спатии” /Жезли/, “Пики” /Мечове/, “Купи”/Чаши/, “Кари” /Пентакли”/.

5 - /Пет/
  5- Символ на Човека и всичко свързано с него. В Астрологичната психология и Нумерологията се свързва на различни нива със заложби , като ясни възприятия, предчувствие, интуиция, достъп до висши истини и познание. В митологичната и традиционната окултна символика числото 5 намира изражение в: - Емблемата на Питагор - петлъчевата звезда, олицетворяваща измеренията на 5-те основни условия, необходими за постигането на духовно съвършенство. Това са Живот, Слово, Истина, Любов и Мъдрост. - Според източните окултни представи тялото е изградено от пет елемента: огън, вода, земя, желязо, дърво; - Според пророчеството на Даниил (виж Библията, "Книга на пророк Даниил", 2:38 -44), историята на света минава през 5 царства (епохи, бел. моя), символизирани от различни метали: * I-во царство - на Златото. Има се предвид Вавилон, известен в древността като "Златният град"; * II-ро царство - на Среброто. Има се предвид Персия, чиито воини носели сребърни доспехи; * III-то царство - на Медта. Има се предвид древна Гърция, чиято армия била облечена в медни брони; * IV-то царство - на Желязото. Символизира "железните легиони на Рим" * V-то царство - това на Вечното Божие царство, свър-зано с второто идване на Христос и събитията, които ще последват. Ако следваме хронологията на пророка, дали V-тото царс-тво не започва още от първата поява на Спасителя и не е ли то-ва епохата на християнската религия?... - Основните концепции за Бога в старата теология са 5: * Пантеизъм – основава се на обожествяването на при-родата, която е проявление на Бога; * Дуализъм – основава се на вярата в две основни на-чала – добро и зло; двубожие; * Унитаризъм – обединява монотеизма (еднобожието) и дуализма * Тринитаризъм – основава се на вярата в триединс-твото на Бога; * Политеизъм – основава се на вярата в много богове;многобожие ;   - Едгар Кейси твърди, че на земята са възникнали и съществували по едно и също време, но в различни краища на света 5 раси: *Бяла раса - живяла в Иран, Кавказ (там е бил древния Едем /т.е. раят/, Карпатите и по бреговете на Черно море; *Жълта раса - живяла в Централна Азия и земите на днешната пустиня Гоби *Черна раса - населявала днешните Судан, Северна и Източна Африка; *Кафява раса - населявала Андите и древния конти-нент Лемурия, съществувал там, където сега е Тихият океан; *Червена раса - населявала митичната Атлантида и днешна Америка. - Китайската медицина и диетология разглеждат 5 вида вкусови усещания, съответстващи на 5-те физиологични систе-ми в организма, чието правилно функциониране и взаимодейс-твие води до добро здраве: *кисело: отговаря на черния дроб, бъбреците, очите и мускулите; *лютиво: отговаря на обонянието, белите дробове, бронхите и кожата; *солено: отговаря на общата жизненост, ендокринната и урогениталната система, бъбреците; *сладко: отговаря на стомаха, далака, панкреаса, плътта; *горчиво: отговаря на осезанието, сърдечно-съдовата система и емоциите. - Будизма разглежда 5 състояния, които формират човека: на Материята, на Усещането, на Възприятието, на Ментал-ните функции и на Съзнанието; - Човек еволюира в своя земен живот, благодарение на 5 сетива: слух, зрение, обоняние, вкус, допир. - Пръстите на ръката са 5, а според хирософията (старото 18 име на гледането на ръка, откъдето произлизат хирологията и хиромантията): Палецът символизира добрия разум; Показале-цът - добрият интелект; Средният пръст - добрата душа; Бези-менният - демоничния разум, а Кутрето - демоничния инте-лект. - Според индианците от племето "хопи" енергийните центрове в човешкото тяло са 5.

6- /Шест/

  6- Число на материализацията и материалните условия, олицетворяващо красотата, единството и хармонията. Шест обхваща “съвършенството на частите на Вселената” според питагорейците. Свързано е с въртенето на Земята и със закона за Еволютивното развитие. В митологичен план 6 символизира богинята Венера, библейската змия, радостта, забавлението, удоволствието, любовта, раздвоението, изкушението и греха.   В Астрологичната Психология и Нумерологията 6 се използва със значение на духовна сила, извисеност, естетизъм и развит интелект. Наличието на три шестици в нумерологичния хороскоп на индивида /по схемата на Космическия код на Питагор/ е показател за родово проклятие /независещо от индиви-да/, компенсирано чрез високи интелектуални заложби или талант.

7-/Седем/

  7- В митологически план това е “магическо число”, отговарящо на броя на познатите в миналото 7 планети. ”Характеризира общата вселенска идея в описанието на свето-вното дърво” /Дървото на Живота”/, символизиращо Божествената сила в Природата. Окултизма разглежда съществуването на 7 свята (степени), всеки един изграден от 7 сфери на една планетарна верига, представляващи 7 кръга на еволюция. Бардо Тьодол в своята “Книга на мъртвите” твърди, че съзнанието напуска тялото през една от 7-те чакри. Пътят, който трябва да извърви душата в отвъдния свят е степенуван в йерархия от 49 нива, разпределени в 7 сфери с по 7 кръга на пречистване и съответно прераждане. - Пророк Даниил предсказва в 7 стиха историята на 5-те царства в света; - 7 са дните на седмицата, понеже Сътворението е продължило 6 дни, а седмият е ден за обща почивка и размисъл:
"И благослови Бог 7-мия ден и го освети, защото в него си почина от всичките си дела, от всичко, що Бог беше създал и направил" (Битие, 2:3) - 7-те дни на седмицата във френския език съответстват на познатите от древността 7 планети; Lundi (Луна,понеделник), (Mardi – Марс, вторник), Mercredi (Меркурий,сряда), Jeudi (Юпитер, четвъртък), Vendredi (Венера, петък), Samedi (Сатурн, събота), Dimanche (неделя); -7-те дни на седмицата в английския език съответстват на готските имена на 7-те планети: Monday (Moon, понеделник), Tuesday (Tusco,вторник), Wednesday (Wotan,сряда), Thuisday (Thor, четвъртък), Friday (Friga, петък), Saturday (Seatur, събо-та), Sunday (Sun, неделя); - 7 са добродетелите, 7 - смъртните грехове и 7 - кръговете на Ада; - 7 са Тайните на Вселената и 7 - тайнствата в християнската религия; - 7 са Архангелите в християнската религия, олицетворяващи 7-те творчески духа на човешкото еволюционно развитие: Воля, Любов, Действие, Хармония, Наука, Упование, Порядък; - 7 са основните принципи на Розенкройцерите: Съответствие, Ред и Закон, Вибрация, Ритъм, Цикличност, Полярност, Секс; - 7 са чакрите - енергийните центрове на човешкия организъм; - 7 са цветовете (източник на различни енергии) от спектъ-ра на дъгата, дефинирани от Нютон през XVII в.; - На 7-мия ден пада остатъка от пъпната връв; - 7 са стадиите на еволюцията според Артър Янг; - 7 са чудесата на света: *Хеопсовата пирамида - висока 146,6 м., строена през XXI в. пр.н.е.; *Александрийският Фар - висок 140 м.; *Родоският Колос - висок 36 м., строен през IV-III в.пр.н.е., първообраз на Статуята на Свободата; *Храмът на Мавзол в Персия - първият мавзолей в света, строен през 362 г.пр.н.е.; *Храмът на Зевс - висок повече от 14 м., строен през 479 г. пр.н.е.; *Храмът на Артемида - строен през VI в.пр.н.е. *Градините на Семирамида във Вавилон - построени от Навохудоносор в чест на жена му Семирамида през VII-VI в.пр.н.е. - Понятията 7-мо небе, 7-мо чувство ...

8 - /Осем/
  8- За древните гърци това е “Всесилно число”, олицетворяващо понятия, като усъвършенстване на съзнанието, справедливост, страдание, прераждане и др.

Според П. Дънов - 8 - “Осем е връзката между физическия и духовния свят”. Съвременната Астрологическа психология и Нумерология асоциира 8 с чувство за отговорност, и водачески заложби, с различна степен на екстрасензорни, телепатични или телекине-тични способности. Освен това: - В теосософията е число, свързано с Исус Христос е 888символ на всемирна любов, безкрайно човеколюбие и чувство за отговорност; - Хората, спасили се на Ноевия ковчег са били 8, като Ной е бил осми поред...
9-/Девет/


9- Символизира одухотворяването на човека. Асоциира се с идеите за завършеност, формална хармония, скрит антагонизъм достигане до определено ниво или граници на познатото. Число с голяма натовареност, възприемано като "триада на триадите", защото съдържа тяхната утроена сила и качествата на останалите, предшестващи числа. - 9 месеца е бременността и износването на плода; - 9 са световете на Ангелите в християнската религия; - 9 са Музите в древногръцката митологията-Калиопа (Поезия), Клио (История), Мелпомена (Драма), Евтерпа (Музика), Ерато (Любов и вдъхновение), Полихимния (Красноречие), Терпсихора (Танци), Урания (Астрономия), Талия (Комедия); - 9 са крилатите коне на Хелиос - гръцкият бог на Слънцето; - 9 са Висшите Непознати в Будистката религия; - 9 в древнокитайската поезия се използва със значение на “всеобхватност”; - 9 са "Избраните рицари" в масонски ритуал, включващ 9 рози, 9 почуквания и 9 запалени свещи; - 9 са основателите на Ордена на Тамплиерите; - 9 са едногодишните цикли в Нумерологията и т.н.

12-/Дванадесет/
  12- Число, смятано в Античността за символ на съвършенството. 12 е едно от най-използваните мито-поетически и културни числови шаблони през древността и Средновековието: - 12 са били боговете на Олимп; - 12 са били учениците на Христос - Петър, Йоан, Матей, Леви, Тома, Андрей, Зевед, Яков, Филип, Вартоломей, Симон и синовете на Зевед; - 12 са били последователите на Буда; - 12 са били рицарите на Кръглата маса; - 12 са Зодиакалните епохи, всяко по 2160 години; - 12 са Астрологичните знаци; - 12 са месеците в годината, по 12 са и часовете на деня и нощта .

13- Тринадесет
  13- Символиката му олицетворява както нещастието, така и силата и властта.
В Кабала “това е число, което се е използвало за създаване на хармония между съпрузите”. Най-вероятното обяснение 13 да се счита за "нещастно" е това, че през Античността 12 е било "съвършено" число и да се прибави към него 1, за да се получи 13, означава да се наруши 22 цикъла на хармонията. Да припомним и това, че: - Ева е създадена от 13-тото ребро на Адам; - Зевс е 13-ти на Олимп, но е бил бог на боговете; - Христос е 13-ти на масата на Апостолите, но е бил техен Учител и Водач; - В 13-та глава на Апокалипсиса се говори за Антихриста, но досега той е тема само за фаталистични прокоби; - Аркана 13 на картите Таро е "Смъртта", но нейното знаение е трансформация, катарзис и ново начало; - 13 е свещено число н мексиканците и на народа на Юкатан; - Христофор Колумб е открил Америка на 13-ти, в петък и т.н. и т.н. ...   Христо Енев



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gmartines
Категория: Хоби
Прочетен: 1781180
Постинги: 2129
Коментари: 13
Гласове: 149
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930