Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.01.2018 12:27 - Нумерология - Мистичният смисъл на числата!
Автор: gmartines Категория: Хоби   
Прочетен: 1265 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 09.01.2018 13:27


 Мистичният смисъл на числата
От дълбока древност числата играят важна и многостранна роля в живота на човека. Древните хора са им приписвали специални и свръхестествени свойства – едни числа са вещаели щастие и успех, други можели да предизвикат удар от съдбата. В много култури, особено вавилонската, индуистката и питагорейската – числото е начало на всичко. Признати специалисти в приложението на числата са били древните индийци, египтяни, халдеи. При китайците нечетните числа са ян – небе, неизменност и благоприятност; четните числа са ин – земя, изменчивост и неблагоприятност. В християнството до ученията на св. Августин и Александър символизмът на числата бил развит слабо.
Класическа, или Питагорейска школа Основоположник на европейското учение за числата бил Питагор, на когото се приписва изказването „Светът е построен върху силата на числата“. В неговата школа познанието на числата се явявало първа степен по пътя към езотеричното знание. Числата според Питагор имат както количествени, така и качествени черти. Изучавайки свойствата на числата, питагорейците първи обърнали внимание на законите за тяхната делимост. Те разбили всички числа на четни – „мъжки“, и нечетни – „женски“, или иначе „гномони“, и – което е много важно – на прости и съставни. Питагорейците наричали съставните числа, представени във вид на произведение на два множителя, „плоски числа“, и ги изобразявали във вид на правоъгълници, а съставните числа, представени във вид на произведение на три множителя – „телесни числа“, като ги изобразявали във вид на паралелепипед. Простите числа, които не може да се представят във вид на произведение, те наричали „линейни числа“.
За съвършени питагорейците смятали такива числа, които били равни на сумата на своите делители (изключвайки самото число), като например 6=1+2+3 или 28=1+2+4+7+14.
Съвършените числа не са много. Сред еднозначните това е само 6, сред двузначните, тризначните и четиризначните – само 28, 496 и 8128.
Две числа, притежаващи такива свойства, че сумата на делителите на едното от тях се равнява на другото, се наричали „дружествени“. След това гръцката нумерологична система била заимствана от европейците. Практически всяка световна религия има свои „свещени числа“, а всяко число символизира определено значение.
Цифрата 0 Има същия символизъм, както и празния кръг, който сочи както отсъствието на смърт, така и на абсолютния живот, намиращ се вътре в кръга. За Питагор нулата е съвършена форма. В даоизма нулата символизира пустота и небитие. В будизма – пустота и безтелесност. В исляма – символ на божествената същност. В Кабала – безграничност, безпределна светлина, единение.

Цифрата 1 Означава първичното единство, началото, Създателя.

Цифрата 2 Означава двойственост.
По Питагор диадата е разделено земно същество. В будизма двойката е двойствеността на самсара, мъжкото и женското, мъдрост и метод, сляп и куц, обединени за да виждат пътя и да вървят по него. В Китай това е ин, женското, земно, неблагоприятно начало. В християнството – Христос има две природи: Бог и човек. В еврейската традиция – жизнена сила. В Кабала – мъдрост и самосъзнание. В индуизма – двойственост, шакта – шакти. В исляма – дух.

Цифрата 3 Идеята за триединството е в основата на много древни философски и религиозни учения.
С тройката се свързва триизмерността на пространството: дължина – ширина – височина; трите фази на веществото: твърдо тяло – течност – пара; триединството на времето: минало – настояще – бъдеще; на човека: тяло – душа – дух; асъщо раждането, живота и смъртта; началото, средата и края; миналото, настоящето и бъдещето; трите фази на Луната; триединството на света. В много религии горният свят е небето, средният – земята, долният – водата.
Тройката е небесно число, символизиращо душата. Това е числото на успеха и късмета. В християнството: Светата Троица: Отец, Син и Свети Дух; единството на тялото и душата в човека и Църквата. Трите ипостаси – това е догмата на Троицата, което се явява отличителна особеност на християнството от исляма и юдаизма. Затова числото 3 е свещено число в християнството. В Библията се говори за трите дара на влъхвите за Христос като Бог, Цар и Изкупителна жертва, трите образа на Преображението, трите изкушения, трите отричания на Петър, трите кръста на Голгота, трите дни на смърт на Христа, трите явления след смъртта, трите качества, или богословски добродетели – Вяра, Надежда и Любов. В Кабала тройката символизира разбирането, както и триединството между мъжкото и женското начало и обединяващото ги взаимно разбирателство. В индуизма – Тримурти, троичната сила на творението, разрушението и съхранението; разнообразните тройки божества; трите колела на лунната колесница. В Япония Трите съкровища – това са огледалото на меча и скъпоценността; истина, мъжество и състрадание. В китайския йероглиф „ван“ (три хоризонтални черти, съединени с вертикална) това означава думата „княз“, горната хоризонтална черта символизира небето, долната – земята, средната – човека, който от името на небето управлява земята. Във фолклора се срещат три желания, три опита, три царства, три вещици, три феи (две добри и една зла). Трикратни са и наздравиците. Тройката означава също изпълнение. Безброй тройки на божества и силите. Триединни лунни божества и троични богини изобилстват в семитската, гръцката, келтската и древногерманската религия. Основният символ на тройката е триъгълникът. Три свързани пръстена или триъгълника символизират неразривното единство на трите лика на Троицата. Други символи са тризъбец, хералдическа лилия, трилистник, три мълнии, триграми. Лунните животни често са триноги, олицетворявайки трите фази на Луната.

Цифрата 4 Четворката означава цялостност, съвкупност, пълнота; четирите посоки на света; годишните времена, ветровете, страните на квадрата. В питагорейството четворката означава съвършенство, хармонична пропорция, справедливост, земя. Четири е числото на клетвата на питагорейците. В християнството числото 4 е числото на тялото, докато числото 3 символизира душата. Четири реки на рая, Евангелието, евангелиста, главните архангели. Четирите бащи на църквата, великите пророци, главните добродетели (мъдрост, твърдост, справедливост, умереност). Четирите вятъра, носещи Единния Дух, четиримата ездачи на апокалипсиса, тетраморфите (синтез от силите на четирите стихии). Четворката е символичното число на Стария завет. Четирите реки на рая, образуващи кръст, четирите посоки на Земята и т.н. се срещат в символиката почти навсякъде. Четворката може да се изобрази с четирилистник, а също с квадрат или кръст. В будизма Дървото на Живота има четири клона, от неговите корени текат четирите свещени реки на рая, символизиращи четирите безгранични желания – състрадание, привързаност, любов, безпристрастност; четирите посоки на сърцето. В Китай четворката е число на земята, която символизира квадрат. Четирите реки на безсмъртието. Четири е четно, Ян-ско число. В китайския будизъм – четирите небесни стражи, охраняващи всяка посока на света. В Египет четворката е свещено число на времето, слънчева мярка. Небесният свод се крепи на четири стълба. Четири погребални урни, поставени от четири страни около покойни, се охраняват от четиримата синове на Хор, които са свързани с четирите посоки на света. В еврейската традиция това е мярка, благодеяние, разбиране. При индианците в Америка това число се използва най-често като четирите посоки на света. Четирите вятъра се изобразяват с кръст и свастика. Ритуалните и обредните действия се повтарят четири пъти. В Кабала четворката означава памет. Четирите свята на кабала, четирите посоки в пространството и четирите йерархични нива на Тора. В индуизма четворката е съвкупност, пълнота, съвършенство. Творецът, Брахма, има четири лица. Храмът е разположен от четирите страни на квадрата, символизиращ ред и завършеност. Четирите татви, четирите тела на човека, четирите царства на природата (животинско, растително, минерално и царство на ума), четирите Юги. В играта на зарове четворката означава печалба. Четирите касти, четирите двойки противоположности. В ислямската традиция четворката олицетворява принципа: творец – световен дух – световна душа – изначална материя. Те съответстват на четирите свята на Кабала. Има още четири ангелски същества, четири дома на смъртта.

Цифрата 5 Това е числото на свещения брак, тъй като се явява сбор от женското (четно) число две и мъжкото (нечетно) три. В гръцко-римската традиция петицата е число на бракосъчетанието, любовта, единението; число на Венера, тъй като годините на Венера образуват групи по пет години. Аполон като бог на светлината притежава пет качества – той е всемогъщ, всезнаещ, вездесъщ, вечен, единствен. В християнството петицата символизира човека след грехопадението; петте сетива; петте точки, образуващи кръст; петте рани на Христа; петте риби, с които са се нахранили пет хиляди души, петокнижието на Мойсей. В будизма сърцето има четири посоки, които заедно с центъра образуват петица и символизират универсалност. Съществуват пет Дхиани Буди – Вайрочана, Акшобхя, Ратнасамбхава, Амитабха и Амогхасидхи. Китайците имат пет елемента, пет атмосферни субстанции, пет състояния, планети, свещени планини, зърна, цветове, видове вкус, отрови, могъщи амулети, основни добродетели, посвещения, вечни идеали, пет вида отношения в човечеството. В еврейската традиция пет е сила и твърдост, разбиране на същината. В Кабала петицата означава страх. В индуизма това са петчленни групи на света, пет елемента на финото и дълбоко състояние, пет основни цвята, сетива, петте лика на Шива и два пъти по пет въплъщения на Вишну. В исляма – петте стълба на вярата, петте божествени присъствия, петте основни догми, петте действия, петкратната ежедневна молитва.

Цифрата 6 Означава равновесие, хармония. Най-плодовитото от всички числа (Филон). В нумерологията цифрата 6 означава съюз между два триъгълника – мъжки и женски, единият от които стои върху основата си, а другият е обърнат с върха надолу. Този знак е добре известен като щита на Давид (звездата на Давид, шестоъгълник, изобразен на знамето на Израел.

Цифрата 7 Смята се и за свещена, и за божествена, и за магическа, и за щастлива. Седмицата е почитана много столетия преди нашата ера, в Средновековието, почита се и днес. Във Вавилон в чест на главните богове бил построен храм със седем стъпала. Жреците на града твърдели, че хората след смъртта, преминавайки през седем врати, попадат в подземното царство, заобиколено от седем стени. В Древна Гърция числото седем е наричано число на Аполон, един от най-важните богове на олимпийската религия. От митологията е известно, че атиняните ежегодно изпращали седем младежи и седем девойки на Минотавъра, обитаващ лабиринта на остров Крит. Дъщерята на Тантал – Ниобия, имала седем синове и седем дъщери; Нимфата Калипсо от остров Огигия държала Одисей в плен седем години; цял свят знае седемте чудеса на света и т.н. Древният Рим също боготворил цифрата 7. Самият град е построен на седем хълма, река Стикс около подземното царство седем пъти обтича ада, разделен при Вергилий на седем области. Християнството, юдаизмът и ислямът признават седеметапния акт на създаването на Вселената. Но в исляма цифрата 7 има особен смисъл – седем небеса; попадащите на седмото небе изпитват висше блаженство. Затова цифрата 7 е свещена за исляма. В християнските свещени книги цифрата 7 се споменава много пъти: Всеки, който убие Каин, ще бъде седемкратно отмъстен; „и изминаха седем години на изобилие… и настъпиха седем години на глад“, „И изброй си седем съботни години, седем пъти по седем години, за да ти излязат в седемте съботни години четирийсет и девет години…“ и т.н. Великият пост при християните е седем седмици. Известни са седем чина ангелски, седем смъртни гряха. В много страни съществува обичай на коледната трапеза да се поставят седем блюда, чието название започва с една буква. В браминските и будистките вярвания и богослужения цифрата 7 също е свещена. От индусите е тръгнал обичаят да се даряват седем слона за щастие – фигурки от кост, дърво или друг материал. Седмицата много често е използвана от знахари, гадателки, вещици: „вземи седем пакета със седем различни билки, запари ги със седем води и пий седем дни по седем лъжици…“ С цифрата 7 са свързани множество загадки, знаци, поговорки: „Седем пъти мери, един път режи“, „Зад седем морета“ и т.н.

Цифрата 8 Осем е числото на новооткрития рай, а също възобновление, възстановяване, щастие. Осмият ден пораждал нов, съвършен човек. След седем дни на пост и покаяние, на осмия настъпва духовно обновление. При питагорейците 8 означава триизмерност и стабилност. В шумеро-семитската традиция 8 е магичното число на Небето. При будистите осмицата е пълнота, съвкупност на всички възможности. Осемте символа на доброто предзнаменование. При китайците осмицата означава цяло, всички възможности в проявен вид, успех. Ба гуа са осем триграми и двойки противоположности, обикновено разположени във вид на кръг, който символизира времето и пространството. Осемте радости на човешкото съществуване. В християнството означава възстановяване и възраждане. Кръщелният съд обикновено е осмоъгълен, което символизира мястото на възраждане. Осемте блаженства. В Египет осем е числото на Тот. При евреите – числото на Господа; осемте дни освещаване на Храма. В индуизма 8х8 означава редът на небесния свят, установен на земята. Строежът на храмовете възпроизвежда мандала, на която е присъща същата символика – 8х8. Съществуват осем области на света, осем слънца, части на деня, чакри. В исляма – престолът, управляващ света, се държи от осем ангела, съответстващи на осемте посоки и осемте групи букви от арабската азбука. При японците осем означава много; на небето има осем богове.

Цифрата 9 Означава всемогъщество и представлява Тройна триада (3х3). Това е числото на окръжността, оттук и делението на 90 и 360 градуса. При питагорейците деветката е пределът на всички числа, в който съществуват и се въртят всички останали. Това число е небеснои ангелско, раят на земята. Девет е свещено число в скандинавската и древногерманската символика. В християнската символика деветката фигурира рядко. Има тройни триади на ангелските хорове, девет сфери и кръга около ада. При будистите цифрата 9 е висша духовна сила, небесно число. При китайците 3х3 е най-благоприятните от всички числа, означаващо също осемте посоки плюс център в качеството на девета точка, както в Залата на Светлината. Има девет основни обществени закона и девет класа чиновници. В гръцко-римската традиция съществуват девет богове, а по-късно – и девет музи. При евреите деветката е чисто разбиране, истина, тъй като деветката възпроизвежда себе си при умножение. В Кабала символизира за деформиране.

Числото 10 Число на Космоса, десетката съдържа всички числа, а следователно – всички неща и възможности; това е основа и превратна точка на всички сметки. Означава нещо всеобхватно, закон, ред, власт. 1+2+3+4=10 – символизира божественото; единицата означава точката, двойката – дължината, тройката (тригълник) – плоскостта, четворката – обемът или пространството. При питагорейците десетката е възобновяване на реда, съвършенство. В Рим това число се изобразявало със знака Х – съвършена фигура, означаваща пълнота. 10- Десетката също е число на края на пътешествието и завръщането в изходната точка. Одисей е странствал девет години, а на десетата се върнал. Троя била в обсада девет години и на десетата паднала. При китайците десетката се изобразява във вид на кръст, чийто център е образуван от йероглифа - Чи, което символизира човешкото Аз, пред който лежат два пъти – ин и ян, това е съвършената фигура. Десетте небесни стебла (Ган) вероятно са свързани с десетдневната седмица на най-разпространения цикъл. При християните Десет са Божиите заповеди, притчите за десетте девици, таланти. На Бога е посвещаван десятък. В Кабала десет е числовата стойност на буквата J-йод – Вечното Слово, първата буква на името на Бога. Символизира блестящата способност към разбиране, божествената подкрепа. В исляма голяма роля играе юшурът (десятък), данък върху земите, който трябвало да отива за общи нужди.

Числото 11 Доколкото десетката е съвършено число и закон, единадесет символизира излизането извън пределите на едното и другото и означава грях, нарушаване на закона, опасност.

Числото 12 Олицетворява космическия ред. Това е числото на зодиакалните знаци и месеците в годината (шест мъжки и шест женски). Дванадесет часа на деня и нощта. 12 плода на космическото дърво. Освен това 12 дни връщане към хаоса по време на зимното слънцестоене, когато се връщат мъртвите, са отбелязвани в Рим по време на Сатурналиите. Същият символизъм имат 12-те дни преди Рождество. Това число се среща във ведическата, китайската, езическаата и европейската символика: 12 членове в съвета на Далай Лама, 12 паладини на Карл Велики; 12 рицари на Кръглата маса. При християните – 12 плодове на духа, 12 звезди, 12 колена на Израил; 12 апостоли; 12 врати и камъни от основите на Светия град;12 дни на празнуването на Рождество. При египтяните – 12 врати на ада, в които Ра прекарва нощните часове. При гърците на Олимп 12 богове и богини, 12 титани. В еврейската традиция – 12-те плода на Дървото на Живота; 12 порти на Небесния град; 12 скъпоценни камъка на нагръдника на Аарон; 12 колена на Израил. В исляма – 12 имами, потомци на Али, управляват 12 части на деня.

Числото 13 Отношението към това число винаги е било специално – то е смятано или за нещастно, или, обратното – за носещо късмет. В християнството по време на вечерните служби на последната седмица от Великия пост тринадесет свещи (католиците ги наричат tenebrae) се гасят една след друга, което символизира тъмнината, настъпваща на Земята след смъртта на Христос. Числото 13 се смята за нещастно, тъй като това е числото на Юда заедно с Исус и апостолите. Освен това 13 е числото на сбора на вещиците. При ацтеките това тайнствено число се асоциирало с понятието време, а именно означавало завършване на времевия цикъл. Те смятали, че числото 13 по някакъв начин е свързана с небесата. Древните китайци издигнали многобройни храмове в чест на бог Хуанди. Слугите на императора извършвали в тези храмове жертвоприношения на 13-о число от първия и петия месец на всяка година. Свещената книга Кабала споменава за 13 зли духа; числото 13 обозначава змия, дракон, сатана и убиец. Тринадесетата глава на Апокалипсиса се отнася до антихриста и звяраа. Това число се използва при гадание. С него са свързани много суеверия. В много хотели на САЩ не съществуват 13-и етаж и номер 13 на стаите. Освен това в самолетите на американските авиокомпании няма номер 13 на местата за сядане. В редица големи градове на Франция къщите, които трябва да имат пореден номер 13, се обозначават с 12-бис. Домакините внимават на масата да не седнат 13 гости. Смята се, че това е свързано със споменавания на Тайната вечеря, когато по време на последната трапеза около Исус Христос освен 12-те заобикалящи го апостоли имало и тринадесети – предателят Юда.

Числото 40 Означава тест, изпитание, посвещение, смърт. Особено значение на 40-те дни отвежда очевидно към Вавилон, където 40-дневният срок на изчезването на Плеядите от небосклона било време на дъждове, бури и наводнения и се смятало за опасно. Римляните 40 дни държали пристигналите кораби в карантина и самата тази дума произхожда от „четиридесет“. Храмовете на персите, татарите, в Баалбек, храмовете на друидите, храмът на Йезекиил имали четиридесет колони. В християнството 40 дни от Великден до Възнесение е период на неприкосновеност и време на правото на убежище. В Стария завет 40 дни е прекарал Мойсей на Синай; 40 дни се крил Илия; 40 дни се лял Потопът; 40 дни изпитания на Ниневия при Йона, 40 години скитали евреите в пустинята, 40 години били под иго филистимците, 40 години царствали Давид и Соломон, и т.н. В Египет 40 дни след смъртта отсъствал Озирис, това е време на пост. В исляма 40 е число на изменение и смърт, но също на примирение и връщане към принципа.

Числото 60 Число на времето (60 секунди и 60 минути). В Египет то е символизирало дълголетие. В Китай това е циклично число, символизиращо 60-годишен цикъл, известен в миналото като Китайския цикъл. Взаимодействие на редуващите се Десет Небесни стъбла и 12-те Земни клона се подреждало по такъв начин, че цикълът да завърши на 60-ата година, когато се изчерпат всички комбинации, а след това се повтарят отново. Шест цикъла са равни на тропическа година.

666 В християнството е знак на звяра, антихихриста. В Кабала 666 е числото на Сорат – слънчевия демон, противостоящ на Архангел Михаил.

888 Според числовото значение на еврейските букви това е числото на Бога в противоположност на 666 – числото на звяра.

Древни послания на мъдреците
Свещените числа През V век пр.н.е. посветените в математическите и геометричните тайни на философа Питагор заявили своята принадлежност към тайното братство на тайните знаци. Срещайки непознат, питагореецът му предлагал ябълка. Ако непознатият също се окажел питагореец, той разрязвал ябълката напряко, за да види нейната сърцевина във формата на пентаграма. Пентаграмата била свещен знак за питагорейците, тъй като съдържала указание за математическо измерение, известно като Златното сечение, или Фи (phi). Изглежда, няма съмнение, че гръцките архитекти и скулптори са прилагали Златното сечение в своите произведения. Използвал го е и древногръцкият скулптор Фидий, то е отразено и в пропорциите на Партенона. Всъщност съотношението Фи е било наречено така на името на Фидий. Фи има отношение към пропорцията като идеално отношение на два отрязъка, които правят невероятно естетично впечатление на очите, когато влизат в размерите на произведенията на изкуството или в архитектурата. Правоъгълник, образуван чрез Фи, ще изглежда по-приятно от всеки друг правоъгълник. Погледнете линията ABC: На рисунката е показано съотношението Фи, в което отрязъкът АВ се отнася към отрязъка ВС, както отрязъкът ВС се отнася към цялата дължина АС.
За да изглежда така, съотношението трябва да се равнява точно на 1:1,61803398.
Причината за това естетично въздействие на съотношението Фи е загадъчна, но питагорейците го възприемали като отражение на хармонията в природата – тази цифра е широко разпространена по цял свят в органичния живот. Спиралите на раковините на охлювите включват Фи, както и разстоянията между листата по клонките. Пропорциите на човешкото тяло също са свързани с Фи – такова е например съотношението на дължината на тялото от главата до пъпа към дължината от пъпа до стъпалата. Ето защо питагорейците твърдели, че всичко е числа, и използвали геометрията като метафора за изразяване на висши понятия и метафизични съждения. Според тях Фи изразявало красотата, но не като субективно мнение („красотата в очите на съзерцаващия“), а като качество, присъщо на самия обект. Красотата в съзерцаваното.

VESICA PISCIS Phi се проявява и в най-широко използваната и най-свещената от геометричните фигури – Vesica Piscis, което буквално означава „рибешки мехур“, състоящ се от два пресичащи се еднакви окръжности, като центърът на всяка от тях е разположен на окръжността на другия. В очите на древните тази композиция е представлявала съюз между духа и материята, небето и земята. В нея се проявява не само Фи, но и константите на свещената редица от квадратни корени от 2, 3 и 5 и петте твърди тела с правилна форма. Тази свещена фигура е вземана за основа при създаването на редица древни паметници, а според експерта по свещените пропорци Джон Мичъл – и Великата пирамида в Гиза. Питагорейският таен знак – разрязването на ябълката – се явявал предаване на колективна мъдрост – знанията за числовата хармония на природата, проявяваща се чрез съотношението на Фи на пентаграма и – по-широко – чрез рибешкия мехур. Това послание било несловесно и за неговото разбиране били необходими само знания по математика – този универсален език…

чрез: Антония МИХАЙЛОВА


 



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gmartines
Категория: Хоби
Прочетен: 1753888
Постинги: 2102
Коментари: 13
Гласове: 148
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031