Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.04.2019 07:10 - Балнеолечението в България
Автор: jokera Категория: Туризъм   
Прочетен: 1726 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 27.05.2020 05:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
България има древни традиции на добра балнеологична дестинация още от времето на траките и древните римляни, които изграждали край обилните горещи минерални извори цветущи градове, превръщали ги в балнеолечебни центрове и места за спорт, култура и развлечение. Така са възникнали Аугуста, Германея, Сердика, Пауталия, Термополис, Тонзос.

image


Днес, въпреки непрекъснатите нови медецински открития и постиженията на съвременната лечебна терапия, балнеолечението бележи постоянен възход както у нас, така и по свата. Използването на балнеологичните ресурси все повече се развива и утвърждава както в традиционната сфера на високоефективно лечение, така и в мероприятията на масовата профилактика, рекреация и отдих.

image

Увеличението на стреса, трудовия и битов травматизъм, както и другите професионално-битовите и урбанизационни вредности, повишените социално-трудови изисквания спрямо психо-физиологичните възможности на човека и увеличаването на средната продължителност на живота, рязко разширяват контингента на болните или такива застрашени от заболявания на сърдечно-съдовата система, хронично-възпалително, травматично, интоксикационно и функционално-нервно естество. Тъкмо тези заболявания – трудно лечими или с хронично прогресиращ характер – са традиционен обект на съвременното балнеолечение: те безспорно се повлияват благоприятно, забавя се развитието на болестните процеси и се реализира вторично профилактично действие спрямо настъпването на последващи усложнения и рецидиви. Чрез съвреманната балнеопрофилактика хората безспорно могат да бъдат предпазени от редица заболявания. Балнеолечението е предпочиатан метод, защото действа на организма по начин, коренно различен от този на химиотерапевтичните средства, които доста често имат неблагоприятни странични последици.


image

Не е за подценяване и факта че в сравнение с обикновените населени места балнеоложките лечебни курорти и центрове се изграждат и развиват на територии със значително по-благоприятна биоклиматична характеристика. За разлика от многобройните лечебно-профилактични процедури и методики, които понякога са болезнени, неприятни или емоционално индиферентни, балнеопроцедурите (плуване, вани, къпане, подводен масаж, сауна, подводна гимнастика) са не само лесно поносими, а и изключително приятни. Напоследък все повече се обръща внимание на факта, че пребиваването в курорта е най-подходящо за приучване към здравословен начин на живот, към хармонично развитие и естетика за осигуряване на по-продължителна работоспособност, по-рядко и по-краткотрайно боледуване – въпроси с нарастваща медико-социална и пряка икономическа зависимост, както и за психо-емоционално укрепване и културно усъвършенстване на личността. През последните години бяха построени голям брой СПА-центрове и СПА-хотели , бяха реновирани много санаториуми, балнео- и калолечебници.

image

Трябва да се подчертае обаче факта, че българските курорти, както националните така и тези с международно значение, значително изостават в предлагането на допълнителни съпътстващи и комплексни услуги при задоволяване на духовните и културните интереси на нашите и чуждестранни гости. Желателно е в същото време, СПА-центровете и курортите да се превърнат и в културни средища, които ще осигуряват освен условия за профилактика и лечение на гостите, така и възможност за опознаване с културните ценности на курорта и страната, с националните традиции и културното наследство на България.

                                          https://www.facebook.com/Via-Stars
                                                   http://www.viastars.com

                                                  http://www.blog.viastars.com

 

 





Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: jokera
Категория: Туризъм
Прочетен: 3698763
Постинги: 346
Коментари: 1374
Гласове: 3078
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031